Afladning af batterier

Afladning af Batterier

 

Hvorfor aflade?

Afladning er den modsatte proces af opladning. Det vil sige, at i stedet for at "fylde" ny strøm på batteriet, så tømmer man batteriet for strøm. Det kan umiddelbart virke ulogisk, at man skal aflade sine genopladelige batterier, men batterierne har godt af en gang imellem at komme helt i bund.

Man kan sammenligne det lidt med at formatere harddisken på sin PC. Selvom man lægger præcis den samme mængde programmer og data ind som før formateringen, så kører computeren altid lidt hurtigere efter en formatering. Det samme gælder et afladt batteri.

 

Hvilke batterier?

Det er hovedsageligt Ni-Cd batterier der har godt af at blive afladt en gang imellem. Ni-MH og Li-ion batterier har ikke den samme "hukommelses" - effekt som Ni-Cd batterierne har, og derfor behøver de ikke denne periodevise celle-oprydning.

 

Hvordan gør jeg?

Det er forskelligt hvor ofte Ni-Cd batterierne har brug for at blive afladt, men når de begynder at have en mærkbar kortere funktionstid, er det tid til at aflade dem. Man kan også gøre det til en vane, at aflade dem hver gang man har brugt dem 10 gange, så kommer man ikke til at opleve problemer med funktionstiden. Den smarteste måde at aflade sine batterier på, er at sørge for, at batterierne er helt brugt op, inden man lader dem. Den største kilde til nedsat funktionstid er nemlig sjat-ladning, det vil sige opladning af batterierne, før de er brugt helt op. Det er derfor altid fornuftigt, at lade sine batterier køre helt flade med jævnlige mellemrum. Så opretholder de en lang funktionstid.

Af Henrik Dreboldt Olsen

Batteribyen.dk: © 2003-2022 batteribyen.dk