LED belysning - værd at vide

LED belysning - værd at vide

 

Der er mange informationer og begreber at holde styr på, når man skal sammenligne og finde de helt rigtige LED pærer. Begreber som: RA, Lumen, Kelvin, Watt og lignende. Vi kan godt forstå, hvis det virker en anelse uoverskueligt at finde ud af, hvad det hele betyder og hvad man skal kigge efter. Vi har derfor taget tyren ved hornene og lavet et overskueligt opslagsværk, som gerne skulle gøre det nemmere for dig at bevæge dig igennem begrebsjunglen, og hjælpe dig frem til at kunne finde de LED pærer, som dækker lige netop dit behov.

 

 Køb LED pærerShop LED

 

På denne side kan du læse mere om:
Hvad er LED?

Hvilken watt skal jeg vælge?
LED pærens lysudsendelse i lumen sammenlignet med glødepærens effektforbrug i watt.
Energieffektivitet
Farvegengivelse
Farvetemperaturen: Kelvin (K)
Farvegengivelses-index: RA/CRI
Forventet levetid
Dæmpbarhed
Udstrålingsvinkel
Sokkel/Fatning
Hvordan får jeg lys, der svarer til traditionelt lys fra glødepærer?
Vælg den rette LED pære – følg Center for Energibesparelsers 4 råd (Tidlige Elsparefonden)
Hvis du vil vide mere om LED pærer

 

Hvad er LED?

LED står for Light Emitting Diode, hvilket oversat til dansk betyder lysdiode. Der er mange gode grunde til at anvende lysdioder til belysning. De er blandt andet utroligt energieffektive, miljøvenlige, robuste og har lang levetid.
Indtil for nylig har der været visse begrænsninger ved at anvende lysdioder til almindelige belysningsformål, bl.a. fordi lysdioderne ikke har været tilstrækkelig energieffektive, og farvegengivelsen ikke har været god nok. Alt det har dog ændret sig i løbet af de seneste år. I dag er lysdioder 5 gange så energieffektive som almindelige glødepærer og farvegengivelsen er på niveau med lysstofrør. De LED pærer, der findes i dag, kan fuldt ud erstatte glødepærer og halogenpærer på op til 40 W.

LED pærer er dog stadig en lyskilde under udvikling. Det betyder, at der ikke er de samme standarder og erfaringer som med de traditionelle pærer. Der sker dog en række fremskridt for, hvordan fabrikanterne opgiver data om pærerne samt indenfor standarderne på området. Men der kommer mange nye LED-leverandører til. Derfor skal man være opmærksom på, hvad man køber og hvilken leverandør man vælger.

 

Hvilken watt skal jeg vælge?

En LED pære giver ca. 8 gange så meget lys pr. watt som en glødepære. For at finde ud af, hvor mange watt en LED pære skal have i forhold til en glødepære, kan du derfor bruge tommelfingerreglen, der hedder 1 til 8. Det vil sige, at har du en lampe, der kræver en 35 watt glødepære, skal du bruge en 4 watt LED pære som erstatning (35w / 8 = ca. 4 w).

 

Glødepære LED pære

20-30 watt      3-4 watt

30-40 watt      5-6 watt

40-50 watt      6-8 watt

 

 

LED pærens lysudsendelse i lumen sammenlignet med glødepærens effektforbrug i watt

Hvor meget lys en pære udsender måles i lumen (lm). De fleste LED pærer udsender ikke ret meget lys sammenlignet med fx glødepærer. De kraftigste enkeltdioder kan udsende omkring 50-100 lumen eller 1/7-del af lysmængden fra en glødepære og kun ca. 1/30 af lysmængden fra et lysstofrør. LED-producenterne er derfor begyndt at pakke flere dioder sammen og kan på den måde, producere pærer, som kan udsende op til 1000 lumen.

 

EU har lavet følgende oversigt, så man nemt kan se, hvor mange lumen en LED pære skal have, for at kunne erstatte en gammeldags glødepære målt i watt.

 

Glødepære effekt (Watt) Lysstrøm (Lumen)

100 Watt svarer til     1521 Lumen

75  Watt svarer til       1055 Lumen

60 Watt svarer til        806 Lumen

40 Watt svarer til        470 Lumen

25 Watt svarer til        249 Lumen

15 Watt svarer til        136 Lumen


Energieffektivitet

Når man vil sammenligne forskellige pæres effektivitet, bruger man primært to parametre; hvor meget lys pæren udsender (lumen) og den energi den bruger (Watt). Effektiviteten angives i lumen/Watt (lm/W) og viser, hvor effektivt pæren omdanner den brugte energi til synligt lys. De mest effektive hvide lysdioder på markedet har en effektivitet på over 100 lm/W. Lysdioder er således 5 gange så effektive som glødepærer, 3 gange så effektive som halogenpærer og på niveau med sparepærer, der typisk har en effektivitet på 50-60 lm/W.

 

Farvegengivelse

Et af de vigtige parametre, der altid bør overvejes ved valg af pærer er lysets farvekvalitet. Her er de bedste lysdioder næsten på niveau med halogen- og glødepærer, og i flere tilfælde mindst lige så gode som lysstofrør og sparepærer.


LED pærer kan fås i et væld af farver: både røde, grønne, gule, amber, orange, blå, cyan og flere varianter af disse farver. Ved at blande lyset fra de røde, grønne og blå lysdioder kan man opnå stort set alle tænkelige farver inkl. hvid (RGB-metoden). En anden metode til at opnå det hvide lys er ved at anvende en UV eller blå lysdiode med fosforbelægning inde i lysdioden. Begge typer findes på markedet i mange forskellige udformninger.


Men når man snakker om LED pærer, er hvidt lys ikke bare hvidt lys. Der findes kold hvid, neutral hvid og varm hvid. Farvekvaliteten af disse forskellige typer hvidt lys defineres ved hjælp af to parametre, nemlig farvetemperaturen (lysfarven), som angives i Kelvin, (forkortes K) og farvegengivelses-indekset (Ra/CRI-indeks).

 

Farvetemperaturen: Kelvin (K)

Der er som nævnt tre forskellige kategorier af hvidt lys i LED pærer: varmt, neutralt og koldt.

• Den varme hvide har en farvetemperatur på mellem 2.700-3000 K

• Den neutrale hvide på mellem 3.500-4.500 K

• Den kolde hvide på mellem 4.500-10.000 K

 

 

Den varme hvide indeholder lidt gult lys, den kolde hvide lidt blåt lys, og den neutrale er ikke farvet. Den, der minder mest om en almindelig pære, er den varme hvide, fordi glødepærer også udsender et lidt gult lys.

 

Skal du bruge en pære til dagligdagsbrug i dit hjem, vil vi derfor anbefale dig at gå efter en pære med 2.700-3.000 K.

 

Farvegengivelses-index: RA/CRI

En pæres farvegengivelses-indeks har en RA-værdi mellem 0 og 100 og siger noget om, hvor god pæren er til at gengive 8 referencefarver. Dagslys har den bedste farvegengivelse på 100, gløde- og halogenpærer har en farvegengivelse på 99 og sparepærer og almindelige lysstofrør har en farvegengivelse på lidt over 80. Lysstofrør produceres dog med Ra-værdier fra 50-98 og kan derfor fås i udgaver med speciel god farvegengivelse, der næsten er på højde med glødepærer. Til sammenligning har de bedste hvide lysdioder en Ra-værdi op til 95, hvilket er tæt på halogenglødepærer og de bedste lysstofrør.


Til almindelige belysningsformål er det en god ide at købe pærer der har en RA-værdi på mindst 80.

 

Forventet levetid

Levetiden for en LED pære ligger ofte mellem 25.000 og 50.000 timer, men afhænger i høj grad af, hvordan du behandler lysdioden. Høje temperaturer og kraftige strømbelastninger kan kraftigt reducere levetiden for en lysdiode. Der kan også være rigtig stor forskel på lysdioders levetid og kvalitet fra en producent til en anden. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på de betingelser, der skal overholdes, for at du kan opnå de lange levetider på dine LED pærer.

 

Dæmpbarhed

Lysdioder tænder øjeblikkeligt og giver fuld lysstyrke fra starten, hvilket er ideelt som lyskilde til kontorarbejde. Ønsker du en LED pære, som er beregnet til at kunne dæmpes, skal du være opmærksom på, at den skal være specielt designet til det. De fleste LED pærer på markedet indeholder nemlig ikke den nødvendige elektronik. Kig derfor altid på emballagen, hvor det fremgår direkte om pæren kan dæmpes eller ej.

Der kan være få tilfælde, hvor din lysdæmper ikke virker sammen med dæmpbare LED-pærer. Dette kan eventuelt skyldes at din lysdæmper kræver et bestemt forbrug (fx. minimum 40 Watt) for at virke. Ved at erstatter dine spots/pærer med LED, kommer forbruget ofte under det krævede forbrug (fx. minimum 40 Watt) - og det kan derfor være nødvendigt at udskifte din dæmper.

 

Udstrålingsvinkel

Dioder er bedst til at lave retningsbestemt lys. Lysdioder sender nemlig al lyset fremad med spredningsvinkler fra 5-140°, hvorimod de fleste almindelige pærer udsender lys i alle retninger (360°). Derfor er LED pærer bedst til lamper, der sender lyset i én retning. F.eks. spots og lamper, som kun lyser nedad. For at kunne erstatte traditionelle runde pærer, bliver producenterne derfor nødt til at placere lysdioderne så de stråler ud i forskellige retninger, eller anvende nogle bredvinklede dioder, som dog er noget dyrere end almindelige dioder.

 

Sokkel/Fatning

Det der bestemmer soklen/fatningen er naturligvis lampen. Altså om det er indbygnings spot, lysstofrør, stiftpærer, eller almindelige kuglepærer (E14 LED = lille sokkel, E27 LED = stor sokkel).

 Screw Bases

Pin Bases

Hvordan får jeg lys der svarer til traditionelt lys fra glødepærer?

• Farven bør være varm-hvid (2700-3000K i farvetemperatur) for at efterligne en glødepære bedst.
I kontorlokaler kan man godt gå lidt højere op i temperatur.

• Ra-værdien bør være 80 eller derover.

 

Vælg den rette LED pære
– følg Center for Energibesparelsers 4 råd (Tidlige Elsparefonden)

1. LED pæren skal både have den rette sokkel og de rette dimensioner for at passe til en bestemt lampe.
Det er ikke alle LED pærer, som kan dæmpes eller uproblematisk indgå i 12V systemer.

2. Lyset skal passe til både lampen og til lysets funktion.
LED pærer er ofte velegnede som spots, fordi de har gode muligheder for at udsende lyset som smalle lysstråler.

3. Lyset skal være kraftigt nok til formålet.
100W glødepærer kan endnu ikke erstattes af lysdioder, da de ikke giver tilstrækkelig meget lys.

4. Vælg lysdioder med god farvegengivelse. Lyset fra hvide lysdioder kan være både varmt og koldt.
Den bedste farvegengivelse får du, hvis det såkaldte farvegengivelsesindex (Ra-index) er mindst 80.

 

Hvis du vil vide mere om LED pærer

Energistyrelsen

EU- guide til valg af den rette pære

 

 

Batteribyen.dk: © 2003-2024 batteribyen.dk