Guide til opladning af batterier

Guide til opladning af dine NiCd og NiMH batterier

Batterier er nemme at have med at gøre. Er de opladede, er de klar til brug, og kan uden problemer anvendes ved de fleste temperaturer. Opladning af batterier har derimod mange begrænsninger og som forbruger er det en rigtig god ide, at følge retningslinjerne for, hvordan og hvornår du bør oplade. De forskellige batterityper har nemlig forskellige kemiske sammensætninger og skal derfor også oplades på forskellig vis. Men du kan faktisk gøre noget for selv at påvirke levetiden af dine batterier. I det følgende vil vi give dig gode råd til, hvad du kan gøre for at få det bedste ud af dine batterier og optimere levetiden.

 

 

De tre vigtigste råd for at opnå den bedst mulige opladning af dine batterier:

1. Invester i en god oplader.
Et batteris effektivitet og levetid afhænger, i høj grad, af kvaliteten af den oplader du bruger. Ofte er netop opladeren ikke noget, der prioriteres særligt højt. Især ikke i forbrugerprodukter. Men det burde den, da en god oplader og korrekt brug af denne, netop beskytter og betydeligt forlænger holdbarheden af dine batterier. En god oplader sørger for at batteriet oplades skånsomt og effektivt uden at batteriet udsættes for overophedning eller overopladning. De fleste nyere opladere er heldigvis udstyret med afbrydere, som kan aflæse, hvornår batterierne er fuldt opladede eller bliver for varme. Det er dog stadig en god ide at holde øje med, hvornår dine batterier er fuldt opladede.

 

2. Undgå for høje temperaturer under opladningen af dine batterier.
For høje temperaturer under opladning kan føre til overophedning og overopladning og ødelægge dine batterier eller i hvert fald væsentligt forkorte levetiden af batterierne. At temperaturen stiger en smule, kan selvfølgelig ikke helt undgås, og er også ok i en kortere periode. Batterierne bør dog køle ned igen, når de er fuldt opladede. Kasser altid opladere, som bliver ved med at holde batterierne varme, når de er på standby.

 

3. Oplad dine batterier fuldt ud uden afbrydelser.
Gentagen delvis opladning kan generere varmeophobning og medføre overopladning af batterierne. Overopladning af batterierne sker, når de er fuldt opladede og den energi som tilføres ikke længere bruges på opladningsprocessen, men i stedet genererer varme og gas inde i batterierne. Dette skader og reducerer naturligvis levetiden på dine batterier.

 

 

 

Flere råd, til dig der vil passe godt på dine batterier og maksimere deres ydeevne

Husk at aflade dine batterier fuldt ud mindst hver 3. måned, for at undgå ”hukommelse”.
Det er vigtigt, at du med jævne mellemrum husker at aflade dine batterier fuldt ud. Når et normalt NiCd eller NiMH batteri kun delvist aflades inden det genoplades igen, vil det med tiden ”glemme”, at det har den yderligere kapacitet til rådighed og til sidst helt holde op med at aflade fuldt ud. Dette fænomen kaldes ”hukommelse” og forringer betydeligt dit batteris effektivitet.

 

Tag dine batterier ud af opladeren, når de er fuldt opladede.
Selvom de fleste nyere opladere automatisk slår fra, når batterierne er færdigopladede, så er det stadig en god ide ikke at lade dine batterier sidde alt for længe i opladeren. Sive opladning eller vedligeholdelsesopladning (trickle charge) kan stadig være skadelig for nogle batterier, hvis de udsættes for det i længere tid.

 

Oplad og aflad dine nye batterier fuldt ud, når de er helt nye.
Oplad gerne natten over (langsom opladning) og lad batteriet blive helt afladet inden næste genopladning. Et nyt batteri opnår nemlig først sin fulde kapacitet, når det har været op- og afladet nogle gange.

 

Brug ”cyklus-funktionen” en gang i mellem (på såvel nye som på gamle batterier).
Cyklus-funktionen, som findes på flere moderne opladere, genopretter kapaciteten af dit batteri, ved automatisk at af- og oplade det 2-3 gange i træk. Findes denne funktion ikke på din oplader, kan du opnå samme effekt ved selv at foretage disse op- og afladninger.

 

Fordele og ulemper ved langsom opladning.
Fordelen ved langsom opladning er, at risikoen for at skade batteriet ved overopladning og overophedning er meget lille, da strømtilførslen er meget lav. Ulempen er derimod, at opladningstiden er relativt lang. Langsom opladning tager typisk 14-16 timer ved 0.1C (se forklaring på, hvad "C" er længere nede på siden).

 

Fordele og ulemper ved hurtig opladning.
Fordelen ved hurtig opladning er, at opladningstiden er meget kort. Hurtig opladning tager 3-6 timer ved 0.3C og super hurtig opladning tager ca.1 time ved 1.0C. Ulempen er, at du skal være ekstra opmærksom på, at batteriet ikke overopheder eller overoplades. Det bliver endnu mere vigtigt, at opladningen af batteriet afsluttes, når batterierne er fuldt opladede. Det kræver, at din batterioplader er gearet til at kunne genkende det enkelte batteris kemi og kan aflæse, hvornår batteriet bliver for varmt og/eller hvornår det er fuldt opladet.

 

Hvad er det nu lige C står for?
C står for “charge rate” og er den måde man måler opladnings- og afladningsstrømmen på. En charge rate på 1C betyder, at du kan lade med en ladestrøm, som er 1 x batteriets kapacitet (måles i mAh). Dvs. at et batteri på 1000 mAh, kan tåle at blive opladet ved 1000 mA (1000mA x 1 = 1000 mA). Er der en charge rate på 2C vil det være 2x batteriets kapacitet. Altså 1000 mA x 2 = 2000 mA. osv. Helt firkantet kan man sige at jo højere charge rate jo mere strøm kan batteriet tåle at blive tilført og jo hurtigere sker op- og afladningen.
(Batteriets kapacitet måles i mAh og styrken på batteriet måles i volt).

 

Lad ikke dine batterier ligge i længere perioder uden at blive brugt.
Batterier har bedst af at blive brugt regelmæssigt. Lav et par op- og afladninger på de batterier, som har ligget ubrugt i lang tid for at genoprette batteriets effektivitet.

 

Ved langtidsopbevaring: Opbevar dine batterier fuldt opladede.
Bruger du ikke dine batterier i mere end 6 måneder, så sørg for at de opbevares fuldt opladede, og genoplad dem mindst hver 12. måned. Batterierne har desuden bedst af, at blive opbevaret ved temperaturer imellem 10°C og 30°C.

 

Batteribyen.dk: © 2003-2022 batteribyen.dk